Tłusty czwartek już za nami ale podzielę się swoimi przepisami na serowe pączusie.
Serowe pączki
- 3 szklanki mąki
- 2 serki homogenizowane waniliowe
- łyżka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
Wszystko razem wyrobić (gdyby ciasto było za bardzo klejące dodać trochę więcej mąki), wałkować na placek grubości ok 0,5 cm, wykrawać kółka szklanką, a w nich kółka kieliszkiem, tak by wyszły oponki. Smażyć na głębokim tłuszczu do zarumienienia.
* * *
"Płynne" ciasto pączusiowe
- 1 opakowanie serka homogenizowanego (może być naturalny albo waniliowy)
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia albo sody
- szczypta soli
Wszystko należy wymieszać i kłaść łyżeczką na rozgrzany olej. Posypać cukrem pudrem (ja lubię taki zmielony z cukrem waniliowym).
Można dodać wg uznania aromat zapachowo-smakowy.
DZIĘKUJĘ za przepis - PYCHOTKA i szypciutko się robi :-)
OdpowiedzUsuń